Monday, July 20, 2009

Pengertian "KELING"


Pengertian yang berbeza mengenai maksud perkataan "Keling" bagi masyarakat Iban di Sarawak dengan pengertian maksud "Keling" di Semanjung masih belum jelas dan ramai lagi yang masih tidak tahu maksud "KELING" bagi masyarakat Iban.

Bagi masyarakat Iban di Sarawak perkataan "keling" sudah tentunya mempunyai maksud yang tersendiri. "Keling" ialah nama seorang pahlawan dan menurut legenda masyarakat Iban beliau tinggal di rumah panjang Panggau Libau Lendat Dibiau Takang Isang dan isteri beliau bernama ‘Kumang’ adalah dari rumah panjang Gelong Batu Nakong Nyingit Nyingong Nyimbang Nyerabang.

Dalam bukunya yang bertajuk Keling of the Raised World (terbitan Fajar Bakti, 1991), Jimmy Donald menyatakan bahawa Keling mempunyai personaliti idaman setiap lelaki dalam masyarakat Iban. Beliau adalah seorang yang gagah, berani, dan juga mempunyai wajah yang cantik (Keling was so wise, brave, strong, fearless and handsome ). Selain dari itu beliau juga dipercayai mempunyai kuasa ghaib (tau ajih) seperti boleh menghilangkan diri daripada penglihatan musuh serta mampu bertukar wajah serta memegang watak yang berbeza.

Sikap Keling yang utama ialah berani. Seseorang pahlawan Iban yang dikatakan mendapat `pertolongan’ daripada beliau sudah tentunya sukar untuk ditewaskan oleh musuh mereka. Menurut masyarakat Iban seseorang yang berjaya berjumpa dengan Keling atau Kumang dalam mimpi mereka sudah pasti akan menjadikan seseorang itu berani dan menjadi pahlawan (Raja Berani).

Dalam bukunya, Tiga Belas Bengkah Mimpi (Tiga Belas Jenis Mimpi) (terbitan Borneo Literature Bureau, 1966), Benedict Sandin menceritakan bagaimana beberapa pahlawan Iban seperti Dana bensumbar Bayang , Orang Kaya Pemanca Nanang dan Unggang Lebor Menua, menjadi pahlawan dan amat digeruni kerana dipercayai mendapat `bantuan’ daripada Keling dan Kumang.

Cerita kepahlawan dan keberanian Keling juga berbagai dan sentiasa diceritakan (ensera) kepada anak-anak kecil orang Iban yang tinggal di rumah panjang. Misalnya orang-orang tua akan bercerita tentang kehebatan Keling dan bagaimana beliau menjadi seorang pahlawan yang sukar untuk ditewaskan oleh musuh.


Source : Neilson Ilan Mersat, Canberra. MalaysiaKini

Sesuatu Yang Perlu Dirungkai


Kehidupan adalah perjalanan hayat hidup seorang insan yang bernama Manusia, ianya begitu indah untuk diterokai. Setiap ciptaan Tuhan pasti ada istimewanya yang tersendiri. Mungkin ini satu perkongsian erti sebuah kehidupan seorang insan bernama Unchu Unja Igat Sigat. Dilahirkan 26 tahun yang lepas UUIS berketurunan Iban Saribas, Bahagian Betong, Sarawak. Coretan blog ini adalah sebahagian daripada pengalaman UUIS meniti erti kehidupan sebenar sebagai insan biasa. Begitu meminati Adat, Asal Usul dan Salasilah keturusan Iban, UUIS mengabadikan perkongsian minatnya dengan blog MyOwnLife. Berpegang teguh pada prinsip "Simple&Brave" UUIS adalah generasi ke-9 dari keturunan (Girik+Jelembai) Ketuanan "Antu Pala" Anak Umbung.